METALURJİ TEKNOLOJİSİ ALANI

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Ekonomik kalkınmanın temelini teşkil eden metalürji alanı hala makine imalatının önemli bir kısmını teşkil etmektedir. Çünkü makine parçalarının dökülerek biçimlendirilmesi diğer yöntemlere göre daha kolay, zaman ve malzeme açısından daha ekonomiktir.

Metalürji; madenlerin cevherlerinden ayrılarak elde edilmesi, hazırlanması, işlenmesi ve metallerin ergitilerek önceden hazırlanmış kalıplara dökülerek istenilen şeklin verildiği alandır.

Son zamanlarda Avrupa ülkelerinden ülkemize yoğun bir döküm işi talebi gelmektedir. Ülkemiz döküm endüstri bakımından Avrupa Birliği ülkeleri arasında en iyi durumdadır. Dolayısıyla mesleğinde iyi olan dökümcülerin hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği ülkelerinde iş bulma imkânları mevcuttur. Bugün Türkiye'de birçok döküm kuruluşu özellikle Avrupa ülkelerine, Amerika'ya, Rusya'ya ihracat yapmaktadır. İhracat yapma isteği, işletmeleri teknoloji ve kalite anlamında hızlı bir değişime ve gelişmeye yönlendirmiştir.

İşletmelerin, hızla değişen ve gelişen bu teknolojiye uygun metalürji alanı mezunu kalifiye teknik elemana ihtiyacı vardır.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

• Dökümcülük
  • İzabecilik

DÖKÜMCÜ
Tanımı
Dökümcü; kalıp ve maça kumu hazırlayabilen, kalıp ve maça yapabilen, çeşitli ocaklarda değişik metalleri ergitip dökebilen, dökülen işleri temizleyebilen ve dökümcülükle ilgili analiz, deney ve gözlem yapabilen nitelikli kişidir.

Görevleri

• Kalıplama yapmak,
  • Maça kumu ve maça hazırlamak,
  • İş temizlemek ve mekanik işlemleri yapmak,
  • Metal ergitmek ve dökmek,
  • Analiz, deney ve gözlem yapmak,
  • Özel döküm yöntemlerini uygulamak,
  • Teknik resim çizmek ve okumak,
  • Temel elektrik işlemlerini yapmak,
  • Döküm simülasyon programlarını kullanmaktır.

İZABECİ

Tanımı
İzabeci; kalıp yapabilen, metal ergitip dökebilen, dökülen işleri temizleyebilen, kok üretimi, ham demir üretimi, çelik üretimi, haddeleme, ısıl işlem ve kalite kontrol işlerini yapabilen nitelikli kişidir.

Görevleri

• Kalıplama yapmak,
  • Metal ergitmek ve dökmek,
  • İş temizlemek ve mekanik işlemleri yapmak,
  • Kok üretmek,
  • Ham demir üretmek,
  • Çelik üretmek,
  • Haddeleme yapmak,
  • Isıl işlem yapmak,
  • Kalite kontrol yapmaktır.

C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Metalürji alanı elemanı olmak isteyenler, duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, malzeme bilgisine sahip,  sabırlı,  ekip çalışmasını seven kişiler olmalıdır.

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrika ve dökümhaneler gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Bu ortamlar genellikle sıcak, ergimiş metal kokulu, gürültülü, kuru havalı ortamlardır. Çalışma sırasında ergimiş metal ile çalışıldığından koruyucu tedbirler ve iş güvenliği kurallarına önem verilmelidir.

E. İŞ BULMA İMKÂNLARI

Metalürji alanında faaliyet gösteren fabrikalarda, kamu ve özel sektöre ait endüstriyel seri üretim yapan büyük işletmelerde (demir çelik fabrikaları gibi), küçük ve orta ölçekli dökümhanelerde iş bulma imkânlarına sahiptirler ayrıca kendi işletmelerini de kurabilirler.

F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ayrıca Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, metalürji ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Makine ve İmalat Mühendisliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

4